dijous, 1 d’agost del 2013

3a crònica, Projecte d'Aigua, Bhimphedi

3a setmana i 4a setmana

Desprès d’una bona tormenta ve la calma; en un període curt hem pogut gaudir d’aquest poble nepalès que te un punt d’atracció i d’incertesa. Crec que tothom que ha passa’t per Bhimphedi ho podrà entendre.  Per aprofitar aquest període de calma, hem aprofitat a posar idees en comú per la millora de la potabilització de l’aigua.

Abans de arribada dels voluntaris, vàrem anar un poble anomenat Supin. La nostra missió era poder localitzar la problemàtica d’abastiment de l’aigua. En èpoques monsòniques els hi sobre aigua, però en èpoques seques no tenen aigua tal que  la majoria d’habitants d’aquest petit poble han de caminar una hora per poder tenir-ne. No vàrem poder veure els dipòsits ja que aquell mateix dia feien una festa Indo. Aquí ens podeu-ho veure envoltat de nepalesos cantant pregaries amb sons de percussió.

A l’espera de la onada dels voluntaris van arribar finalment els Petrifims.  Es va aprofitar per analitzar el prototip del filtre. Abans d’explicar-vos els resultats, comentar-vos que hi ha hagut grans problemes per aconseguir que el filtre funcionés amb regularitat i de manera correcta. Aquests problemes han estat en gran part degut a la curiositat dels nens de Balmandir i la poca comprensió per part de l’Staff del centre. Per altra banda els talls de llum (i degut a que el centre emmagatzema la seva apropia aigua a un gran dipòsit soterrat, que desprès és impulsada per una bomba) no ha pogut tenir un rodatge continuo.

Els resultats de la prova pilot de filtre són els següents:

  • A nivell de MES, positius. No s’observa matèria en suspensió a nivell de lupa.
  • A nivell de patògens: no s’hi ha detectat cap millora.
  • pH: Sense cap motiu aparent desprès del sistema de filtració l’aigua és molt més bàsica que prèviament.Abans del filtratge té un pH de 7,6 i desprès és superior a 8,2. No s’ha sabut trobar cap explicació racional a aquest fet.

També s’ha aprofitat per analitzar l’aigua de les capçaleres de la línia nova i antiga de la distribució del districte ward2.  Posteriorment, podem veure les dos capçaleres.



Al mati abans de fer les anàlisis, vam anar en direcció a la recollida d’aigua de les dos línies d’aquest districte. Ens vàrem acompanyar 2 persones del comitè de l’aigua i 3 nens de Balmandir per fer-nos de traductors.

La primera foto podeu-ho veure com fèiem la recollida d’aigua a  la capçalera de la línia nova i la següent foto es pot veure l’Edu fent unes explicacions de la distribució de l’aigua  a l’Ashe un nen del Balmandir.

Un cop realitzada la recollida es van fer els anàlisis el mateix dia. Desprès de 48h, es varen poder veure els resultats de la prova; com s’esperava , varen sortir alertament positius de coliformes i E coli.

La següent foto es pot veure la Marina contant les colònies.

Aquesta ultima setmana  s’ha pogut realitzar una proposta per la millora de la línia vella de la distribució de l’aigua potable del districte ward 2.  Ens havíem preguntat si era possible abastar els dos wards , amb la font de subministrament del ward 4, com ja havíem comentat hi ha força divisió d’opinions entre les persones del poble involucrades .  Per tant, hem proposat fer una millora a la línia antiga, ja que la major part de la població s’abasteixen d’aquesta línia.

La millora proposada consisteix en adaptar el gran tanc, que actualment s’utilitza en 3 compartiments diferenciats, en un sol propòsit: filtratge lent. Aquest tanc està dividit en dues zones delimitades per un mur estructural. Es proposa situar dos filtres lents en paral·lel, de manera que es puguin utilitzar independentment.

Prèviament al filtratge lent s’ha d’eliminar la matèria més gruixuda. La falta d’espai a la zona fa impossible una sedimentació ja que l’àrea necessària és força gran, així doncs es proposa un filtre de graves per tal d’eliminar aquest tipus de matèria que provocaria una saturació del filtre lent massa aviat.
Per altra banda posteriorment al filtre lent s’hi col·locaria un dipòsit per tal de regular els cabals punta que es puguin donar al poble.

Degut a les restriccions econòmiques que pot patir el projecte, és possible la no construcció del primer filtratge de graves en una primera fase i estudiar el temps de saturació del filtre lent sense cap filtratge previ. Amb aquestes dades avaluar si és imprescindible la incorporació d’un filtratge de graves o no.
D’aquesta proposta s’ha fet unes copies per repartir-les el comitè de l’aigua. Ara estem a l’espera per reunir-nos amb el comitè de l’aigua. La proposta es troba adjunta aquí.

Hugo Juanals
01/08/2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada