diumenge, 14 de juliol del 2013

Projecte d'Aigua, Bhimphedi

INTRODUCCIÓ

Poden existir diverses raons per millorar la qualitat del aigua. La mes important es l’eliminació de microorganismes, com gèrmens i paràsits, que provoquen malalties. També podem extreure les partícules en suspensió, com la terbolesa, que poden donar uns aspecte i sabor desagradable a l’aigua i podrien ser portadores de gèrmens causants de malalties.

Per això l’equip de l’aigua Aleix, Hugo i l’Eduard estan treballant per fer front a un tractament de potabilització d’aigua sostenible, endògen, equitatiu i econòmic per a la població de Bhimphedi.

El 2011 es va començar a treballar sobre el problema i el comitè de l’aigua del poble va demanar que se’ls reparés un tanc antic que actualment no podien fer servir. Volien afegir-hi un filtre i poder tenir al mateix temps, més emmagatzematge d’aigua durant la estació seca. Però ja se sabia que aquest no seria un tractament definitiu de desinfecció, sino només un filtratge. Ells mateixos van fer un projecte que Amics del Nepal va presentar al Rotary Club de Mallorca. Més tard aquests ho van presentar a Rotary Club Internacional i van doblar la quantitat atorgada.  Amb aquests diners i amb la col.laboració del Rotary Club local de Kantipur (Kathmandu), es va reparar aquest dipòsit, es va fer un filtre al seu interior, i es va fer un altre filtre en un altre dipòsit existent. Aquestes obres es van començar a dur a terme l’estiu del 2012, i al mateix temps uns quants voluntaris d’Amics van estar analitzant l’aigua. En col.laboració amb el MIT (Massachusetts Institute of Technology), que va aportar l’equipament per a l’anàlisi d’aigua, es va poder analitzar vàries mostres d’aigua. Es van analitzar la quantitat de coliformes i de E-coli de les mostres d’aigua dels diferents tancs i fonts de la ciutat, amb uns resultats, com s’esperava, alarmantment positius de coliformes i E.coli en la majoria de punts analitzats.

Després d’una prèvia introducció només comentar-vos que aquí comença la nostra història,

1a SETMANA

El 7 de Juliol de 2013 a les 9:00 del mati, Voluntaris d’amics del Nepal, el comitè de l’aigua i alguns dels joves del Balmandir, vam anar a veure els primers dipòsits. Aquests distribueixen la xarxa d’abastament de la zona del ward 2 (les cases a banda i banda del carrer principal).
Els voluntaris de l’Associació  Amics del Nepal li donem molta importància usar tècniques participatives per a facilitar que el grup participi, reflexioni, dialogui, comparteixi, analitzi...

La visita als dipòsits la vam aprofitar per fer un estudi dels dos dipòsits que distribueixen la zona ward 2 de la població, tant el que ja existia, com el que es va reparar l’any passat.  En aquest últim es van poder observar algunes problemàtiques de filtració de l’aigua, que els propis encarregats del comitè d’aigües locals també ens van comunicar.

La configuració del filtre que va proposar l’enginyer Nepalès consisteix en un filtre ràpid (capa inferior de sorra amb un augment regular de la granulometria cap a la superfície). Aquest tipus de filtres són adequats quan se’n pot tenir un manteniment diari, però suposen un fort problema a l’hora de netejar ja que les impureses de l’aigua s’acumulen a diferents capes i a diferents profunditats,per tant és impossible accedir-hi manualment, la neteja s’acostuma a fer bombejant aigua contracorrent de manera que les impureses retingudes anteriorment tornen a flotar i es poden retirar totes a la vegada. El tanc a més ofereix altres complicacions per la bona operació com per exemple una variació continua de l’alçada de columna d’aigua que regula la pressió sobre el filtre, un tanc de sedimentació insuficient i mal configurat, els filtres ràpids no ofereixen una eliminació substancial dels patògens... De totes maneres el tanc construït és totalment aprofitable si es reconfigura els espais i se’n fa un bon disseny i ús.

La solució proposada per la filtració de l’aigua, és l’utilització de filtres lents ja que aquest tipus de tractament fa que sigui especialment indicat per les zones rurals. No existeix cap mètode que aconsegueixi un tractament  d'aigua tan efectiu sense aplicar un tractament físic, químic o bacteri biològic agressiu.

La filtració lenta per sorra consisteix en el pas de l’aigua a tractar a traves de un medi granular (sorra) de manera que les impureses que portin aigua quedin retingudes en aquest medi, a més gracies a una capa biològica que s’hi forma de manera natural ofereix una forta reducció en els patògens presents en l’aigua. En el cas de ser partícules biològiques es disgregaran en altres compostos més inofensius. Aquest procés es porta mitjançant diferent mecanismes.

El dia 8 Juliol en el comitè de l’aigua s’els hi va presentar una proposta per tal de millorar el filtre existent. L’equip de l’aigua vam presentar un projecte per una xarxa de distribució ideal, que el propi comitè van veure molt interessant i coherent però per falta de diners, la junta va veure la proposta com una visió de llarga durada.

A la reunió es va aprovar que faríem una demostració sobre el rendiment dels filtres el dilluns dia 15 de Juliol a Balmandir, prèviament amb el comitè de l’aigua i després la faríem per a tota la població. És molt important que es faci, ja que el tècnics i habitants de la població faran el muntatge dels filtres, conjuntament amb els voluntaris d’Amics Nepal i l’equip de l’aigua.

Aquest últims dies s’ha estat preparant el muntatge del petit filtre, conjuntament amb els nens del Balmandir.

1 comentari:

  1. Hi a tots! eapecialment a la Moni, es clar. Caram nois! no dono l'abast per digerir tanta informació. les cròniques estan carregades d'un gran pes especific, transmeten un rerafons de feina de qualitat...Endavant!
    Una de les fotografies ( ja me'n vaig adonar l'any passat) esta féta a la "Laibrary"... però no veig cap llibre en lloc! Hauré de venir a enssenyar la Classificació Decimal Universal (CDU), però si no hi ha llibres ...encara en tinc per temps...mentre faré un curset per perdre por a l'avió.
    Una abraçada per a tots.

    ResponElimina