dissabte, 13 de juliol del 2013

Paula Moya, 7-13 juliol 2013

07/07: Arribada a Bhimphedi
A les 7 del mati agafem el jeep per anar cap a Bhimphedi, el Mohan, l’Edu, l’Hugo, la Mònica i jo. Ens reben amb un collar de benvinguda amb moltes flors fet per la Maya. Coneixem el nou director, el Suraj. Mengem el primer dalbhat d’entre molts que en vindran. Ens reunim a fer el te a la glorieta i comencem a intentar comunicar-nos, entre anglès i nepalí, amb el Suraj. Sort del Mohan!  Després de situar-nos i descansar una mica, anem a fer una volta pel poble per parlar amb diverses persones. Primer anem a l’escola pública per explicar el projecte de música. Els nens estan en época d’exàmens i per tant no volen que els distraguem fins que acabin, el dia 16 de juliol. Després podem fer el que vulguem! Anem a visitar el Madam per començar a explicar-li el projecte de l’aigua i que ell ens expliqui la situació actual. Ens explica que el procés de filtració del nou dipòsit és massa lent i que per tant no l’estan utilitzant, perquè no arriba suficient aigua al poble. L’Edu i l’Hugo els expliquen el seu projecte, la seva idea inicial i quedem per anar a veure els tancs a l’endemà, perquè puguem conèixer la situació del tanc on es fa la filtració i els problemes actuals.
La pròxima parada és a casa el Rajendra, l’antic director de l’escola privada de Bhimphedi. Sempre li ha interessat molt la música i la Mònica i jo li anem a explicar el que volem fer. Sembla molt interessat i quedem ja per anar un dia a fer-los una demo als nens, perquè així vegin com seran els tallers de música i s’animin a apuntar-se un cop acabin els exàmens, el dia 16 de juliol.
Saludem al Ram, el farmacèutic, i ens explica que el Gyanendra ja està millor de la febre. Ens trobem el Mitun, el profesor de classes de dansa, i ens explica que demà marxa a Malàsia a treballar. La Mònica s’entristeix…  Acabem defer la volta pel poble i anem a Balmandir a menjar dalbhat altra vegada!
Fem un meeting a la library amb tots els nens. Els expliquem tots els projectes que vindran durant tot l’estiu i que començarem a fer activitats quan acabin examens. Després ens quedem amb els estudiants del SLC, el Mohan els dóna molts ànims per agafar forces i començar a estudiar per preparar-se pel futur. Estan bastant perduts.
Bona nit, ja s’ha acabat el primer dia i veiem que hem de fer moltes coses!
Primera reunió de l’aigua a Bhimphedi, a cal Madhew.


08/07: Primera excursió als dipòsits
Quedem a les 8 amb els del Water Comitee per anar a veure els tancs d’aigua i tot el sistema de filtratge nou. Només veiem dos tancs. L’Edu i l’Hugo prenen moltes mesures, fan moltes preguntes, per poder saber quantes persones utilitzen l’aigua que prové d’aquells tancs. Altra vegada sort del Mohan que ens ajuda a comunicar-nos. Després anem a visitar un altre tanc, que té un sistema de filtratge nou massa petit. Els altres dos tancs que ens falten per veure els deixem per un altre dia.
Anem a menjar dalbhat afamats. Mentre estàvem als tancs, han vingut unes persones del CDO (Govern del Districte) i li han dit al Suraj que en un mes ha de fer uns canvis a Balmandir. Ha de canviar la seva bedroom i la office, està massa bruta de l’antic director,el Dayaram.  Ens hem de posar les piles amb la neteja, el Dayaram no ens deixava entrar a veure com ho tenia i serà una sorpresa…
Fem un meeting a la library, només amb el Suraj i els SLC students. Fem una llista de totes les tasques que s’han de començar a fer a Balmandir, d’ensenyar a l’Staff a netejar millor,  dels canvis que s’han de fer perquè en general la situació de la higiene és bastant preocupant.
Excursió als dipòsits d’aigua: Hugo, Bijay i varis del comitè de l’aigua.

Obrint el sostre del  tanc reparat pel Rotary Club i Amics del Nepal.

L’altre dipòsit de la mateixa línia d’aigua.

Tornant dels dipòsits, cases de l’antic poble a l’altra banda del riu.

Les obres del safareig a Balmandir: els treballadors no paren, encara que plogui!

Mes obres... ja queda poc per acabar!  Els nens i nosaltres tenim moltes ganes d’estrenar-ho!!


09/07: Reunió Aigua i primera demo de Musica!
A les 10 hem quedat amb el Water Comitee, a casa del Bhuphendra. L’Edu i l’Hugo presenten el seu projecte: expliquen els problemes de l’actual tanc i sistema de filtració i la seva nova proposta. Els nepalís semblen molt convençuts, els agrada la idea i els veiem bastant contents, és un tema que els preocupa molt i que no acaben de solucionar… Diuen que ara no hi ha pressupost perquè s’ha acabat l’any financer. De moment, l’Hugo i l’Edu preparan un tanc en format petit per ensenyar-los com funciona i intentaran buscar una solución temporal al problema.
La Mònica i jo anem a l’escola privada a fer una demo als nens del taller de música. Hi ha molts nens, tots entusiasmats i nerviosos per sentir-nos, i cantem la cançó de Do Re Mi, amb l’Ukelele i la Trompa. Després ells s’animen i la comencen a cantar però dient les seves notes (Sa, re, ga, ma…). Els encanta cantar, sembla que més que cantar cridin… però ja farem alguna cosa! Ja tenim uns 15 nens apuntats, què bé!
Arribem a Bhimphedi amb moltes energies per començar la neteja i ordre de l’habitació del director i l’office. Està tot fet un merder, tirem tanta brossa i trobem tantes coses…! Els nens també ens ajuden i ensenyem al director a netejar a manera europea, no nepalí… Neteja de taules, terra, brossa, llençols… És impressionant la quantitat de coses que trobem i el merder que tenia allà. Arriba un punt que estem saturades de tanta brossa i coses que hi ha per ordenar. Aconseguim deixar bastant endreçada l’habitació, i neta! Passem la fregona, cosa poc usual…
A la tarda fem mandales amb els nens i nenes. Estan tots entusiasmats, alguns ja n’han fet una i volen una altra i més. Els petits estan súper animats, els grans jugant a volley, juguen cada tarda. El Suraj ha comprat una xarxa de volley molt xula i una pilota.
Finalment anem al poble a fer unes fotografíes i a visitar algunes botigues, veure on podem comprar lassi, mango, fruita, teles… Mirem un capítol de la sèrie Cosmos del Carl Sagan a la Library. L’Edu n’és un fan i ha portat tota la sèrie, a la Mònica també li agradava molt.  Ho mirem en companyia dels SLC students, que encara estan per balmandir, mentre esperen el certificate per anar a matricular-se de batxillerat. Al cap d’una estona es queden tots adormits… sembla que la sèrie no els ha agradat gaire!
Shuvaratri!
Segona reunió de l’aigua a can Bhuphendra.

Els del comitè de l’aigua, molt interessats en les paraules de l’Edu.


10/07/13: Primer Hetauda shopping!
Toca anar a Hetauda a comprar algunes coses. Pintura per l’escala i l’Office del director, productes de neteja, eines perquè l’Edu i l’Hugo puguin fer el petit tanc amb el sistema de filtració i altres materials. El Bijay ens ajuda, sort d’ell, perquè anar de compres per Hetauda és com una odissea. Després de menjar al Motel Avocado fem les últimes compres i agafem l’últim bus cap a Bhimphedi, que com no, va pleníssim de gent, a l’estil nepalí.
Ara estem a la library, els nens estan estudiant per l’examen de demà i nosaltres fent feina amb ells. Alguns s’adormen sobre els llibres, ja és hora d’anar a dormir. L’Hem, evidentment, segueix amb la seva veueta fent-nos companyia.
De compres per  Hetauda, sota un arbre anomenat “ashok”.

11/07/13 Dia de Neteja General… inclús el cel està net!
Al matí ens hem dedicat a rentar i netejar… Tocava rentar els llençols i ordenar una mica la store room del Kitchen Garden. L’Hugo i l’Edu han estat tot el dia currant fent el tanc per la demo, en un sol dia l’han pogut acabar, quins cracks!
La Mònica i jo anem a casa la Anju i el Ram a portar-los un cartell del taller de música i teatre. Després anem a donar una volta pel poble per desconnectar una mica de Balmandir. Ens trobem a la Beni a la farmàcia, té les dues nens malaltes. Avui el cel està meravellós, es veuen mil estrelles, cosa molt inusual!
Soparet amb la nostra amiga Sanu Lama (o Beni pels amics!)


12/07/13: Segona Excursió als dipòsits (manantial diferent)
Al matí anem a veure amb el Bijay dos tancs més.  Abans, però, passem per l’hospital a veure com està. Està recent pintat i molt net, en comparació a l’any passat. Quin canvi!  El projecte que Amics del Nepal ha fet amb els Rotary Club de Mallorca, Internacional i Kantipur de Kathmandu, ha estat un èxit!  Aquest Centre de Salut és el vell, ja que el nou encara no funciona perquè no tenen prou pressupost per contractar personal… Pugem per la vall fins a arribar als dos tancs.  Son dos tancs d’una altra xarxa d’aigua que abasteix la resta de Bhimphedi, d’aigua molt més pura que l’altre.
 A l’arribar a Balmandir, la Mònica revisa les obres de l’estenedor amb el Bijay, qui se n’encarrega. La resta anem a la glorieta a parlar amb dos homes, un d’ells el Nava Raj, el de l’escola de música de Kathmandu, que resulta que també forma part d’una organització, Family Plan, la qual s’encarrega del health check up…
A la tarda descansem. L’Edu va a jugar a futbol amb els nens, avui tenen una semifinal i han de guanyar. A les 6 hem quedat amb la Beni per menjar el seu famós “chicken fried”.  L’Hugo i sobretot l’Edu ja tenen ganes de canviar una mica la rutina del dalbhat. La Beni ha fet un curs de 3 mesos per aprendre a llegir i a escriure i ens ensenya el llibre i un xic de nepalí. És molt divertit, parlem com indis, perquè ella tampoc parla anglès. Però es veu que està molt contenta de saber ja l’alfabet i de poder llegir!!
Al arribar a Balmandir fem un meeting a la library. El Suraj els parla als nens de les normes de Balmandir, de comportament, els diu que quan acabin exàmens toca posar una mica d’ordre a tot plegat. Que hi ha molt poca disciplina i això s’ha de començar a treballar. El Gyanendra es queixa de moltes coses, de comportaments d’alguns nens. Els petits nou-vinguts a Balmandir estan bastant deixats i s’ha de treballar molt amb ells… Hi ha molta feina a fer.
El nou treballador del laboratori al Centre de Salut. Despres de les obres fetes pel  Rotary Club i Amics del Nepal, el centre fa goig!

Una performance?  No.  Serps voladores?  No.  Les canonades de Bhimphedi! :)

Un manantial amb aigua boníssima, punt de subministrament d’una altra part del poble.


13/07/13: Toca fer dissabte!
Avui és dissabte, els nens tenen festa. Els dissabtes es fa neteja a fons de tot Balmandir, els nens es divideixen en grups per ajudar. Després de fer el menjador, a fons, i amb Lizol (l’unic desinfectant que hem trobat, ja que el lleixiu no s’utilitza gens al Nepal), comença l’aventura cap a les habitacions. La primera la de les nenes. La segona la dels nens més petits: el Sushil, el Biso, el Basu… mamma mia! Veiem 4 llits i 6 nens. Què passa? Com que són petits dormen junts, contesta el Naresh com si fos quelcom obvi. El proper pas és el hostel B, el dels nois més grans. 5 habitacions, quanta feina! De primeres sembla tot súper endreçadet, però els demanes que passin l’escombra per sota els llits i buff, quin perill! Els nens estan súper predisposats a netejar bé, súper emocionats utilitzant la fregona i el Lizol!

Durant tota aquesta odissea per habitacions, observem si tenen o no lloc per posar els llibres, si tenen llençols, prou espai per guardar la roba i tovalloles! De tovalloles de vegades no n’hi ha ni una per habitació… Això vol dir que aquest any tocarà comprar tovalloles…   I per fi s’ha acabat la neteja del dissabte i toca descansaaaaar!

A les dues fem un meeting amb l’Staff. Els preguntem quatre coses, si saben què és Amics del Nepal, la NCO, quant temps porten treballant, què els agrada de Balmandir i què no… Hi ha respostes vàries, el Ram i la Maya ens diuen el que pensen amb sinceritat, la Usha es mostra més tímida i el Suraj diu que ja farà una llista amb les seves tasques (encara no les sap). Ha estat un meeting prou satisfactori, hem sabut coses d’ells que mai ningú els havia preguntat i bastant bàsiques!
Avui hi ha un festival a Bhimphedi, el Bhimsen Puja. Cada família del poble aporta menjar el tempre hinduista i fan una muntanya de menjar ben ordenadeta. Ens hem trobat gent tocant pel carrer, el madal i uns plats. Un cop han acabat la muntanya de menjar han començat a destruir-la =(, amb les mans, sense tallar-se ni un pèl, vinga remenar i remenar menjar! Després l’han repartit entre les mans de la gent i dels nens i també en bosses. Ha estat prou interessant, al final l’Edu i jo hem tornat amb una bossa plena de menjar a Balmandir per tots els nens.
Demà alguns nens tenen el seu últim examen, ho estem esperant amb il·lusió, perquè fins ara els hem hagut de deixar estudiar, per suposat. Mentre escoltem Andrea Motis i Joan Chamorro a l’habitació diem adéu a un dissabte ben complet!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada