divendres, 20 de juliol del 2012

20-07 - Aigua i carbó!!! (Carles)

Divendres 20 de Juliol:  Aigua i Carbó!!!  (Carles)

Després d’esmorzar ens hem posat amb els dos projectes principals per a la comunitat: l’aigua i el carbó. Aprofitant que ha sortit el sol, hem anat amb uns quants nois a buscar el darrer component necessari per a fer el carbó: les fulles seques del blat de moro. L’espigot (blat desgranat) ja el vam aconseguir ahir. El Surendra, el propietari de la Green House (un nepalí atípic: és resolutiu!!!) ens ha acompanyat a la Elephant House, on l’home que la manté hi te gallines ... i fulles del blat de moro seques.

Us explicaré com funcionen les negociacions de les fulles: Arribem a la Elephant House i l’home no hi és. Però si la seva dona treballant en el camp del costat. Ens envia cap a casa de l’home. L’home ens diu que cap problema, que ens deixa la clau (al Surendra, els clar, que fa d’intèrpret i l’apreta per a conseguir-ho) i que la seva dona ens obre i que li paguem 150Rupies (1’5 eur aprox). Dit i fet, cap a la Elephant House de nou i la dona ens obra i agafem el sac. A l’hora de pagar, la dona ens diu que són 500 rupies. El Surendra s’ho pren a broma i fa que no i la dona tota seria que si. Al final han sigut 200 rupies. Doncs així son totes les gestions per a aconseguir qualsevol cosa per aquí!

Un cop tenim tots els components ens hem posat a la feina. Hem anat a Balmondir, on tenim tot el material i ens hem posat a fer fum! El bidó el tenim ja preparat de l’any passat. Si voleu saber en detall com funciona la fabricació del carbó, en l’apartat de vídeos del blog ho veureu!  Hem anat posant les capes de fulla, espigot, fulla, espigot, fulla i espigot i ho hem encés. Com que tot està una mica humit, li ha costat una mica d’arrencar. Anava fent fum però no tirava del tot. Mica en mica ha agafat força i al final ha funcionat molt bé. Hem necessitat 15min més que a les proves prèvies a Canyamars (per la humitat) però els sistema sempre ens ha funcionat. La tècnica del D-Lab és molt consistent!!


Mentre esperem les 2h que necessita el bidó per a acabar la carbonització i refredar-se hem anat cap a la casa a veure els resultats de les anàlisis de l’aigua. Els resultats han sortit positius. Que hi ha bactèries, vaja. No sembla que els resultats siguin molt dolents, però si que sembla desaconsellable beure l’aigua de l’aixeta. Hem d’enviar els resultats a Barcelona per a que ens diguin exactament quina interpretació donar.


Hem tornat a Balmondir i ens hem posat amb la segona fase del carbó. Buidar el bidó i fer els briquets. El resultat de la carbonització ha sigut molt bona. Tot ben negre, torradet i cruixent!!! Ens hem posat a triturar amb una pedra el carbó, hem bullit patata en 2 litres d’aigua, hem ajuntat la pols de carbó amb l’aigua (hem fet pastetes, vaja!) i ens hem posat a fer briquets amb els motllos. Tothom ha ajudat amb els briquets: nens, voluntaris, la Amma, les cabres,... Al final ens han sortit uns 140 briquets ben monos, que esperem que se’ns assequin abans de dimecres que be. Amb la humitat de l’ambient mai se sap....





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada