dilluns, 22 de juliol del 2013

2a crònica, Projecte d'Aigua, Bhimphedi


Després d’una primera setmana molt intensa on es va fer molta feina de cara al projecte de l’aigua, aquesta segona ha servit sobretot per barrejar-nos amb la gent del poble, donar-nos a conèixer i començar a entendre la cultura i manera de ser de la gent local. A més ens hem unit a les excursions dels voluntaris del projecte de música a pobles del voltant. També s’ha avançat en el projecte de potabilització d’aigua, encara que no a passos de gegant com havia estat anteriorment.

Resumidament: estem a l’espera que el prototip construït tingui el rodatge necessari per poder assegurar la fiabilitat que s’espera d’ell, i d’altra banda, l’arribada dels petrifilms amb la pròxima onada de voluntaris, que serviran per analitzar els patògens presents a l’aigua.

De cara al projecte, s’ha finalitzat la construcció del prototip de filtre. S’ha testat com a filtre de matèria en suspensió oferint uns resultats tant a nivell d’ull nu i com de lupa molt satisfactoris. A més s’ha fet molta docència a l’orfenat per tal d’aconseguir fer entendre a tots els nens i staff de Balmandir el seu funcionament i importància de cara a la comunitat. Per fi sembla que deixen de jugar amb ell i pot començar a operar amb regularitat, fet crucial per poder comprovar el seu funcionament real a mitjà i llarg termini.

Tamissant la sorra.


De manera breu i per fer entendre al lector el funcionament del filtre proposat, a continuació es descriu la granulometria utilitzada al propotip de filtre i els beneficis i operativa que suposa aquest tipus de filtre:

· El fet crucial que defineix el filtre és la capa de sorra. Aquesta ha de ser inferior a 1 mm, ha d’estar neta (lliure de llims i argiles), i ha de ser d’un gruix considerable (uns 60 cm). La sorra se situa com a capa superior del filtre, i realment és l’única que serveix per filtrar, les posteriors capes son d’una granulometria més gran i la seva finalitat està limitada a actuar com a suport de la sorra i com a dren per poder evacuar de manera regular tota l’aigua filtrada. Així doncs sota la sorra s’hi situa una sorra gruixuda (1 a 6 mm) que evita que la sorra de filtratge s’escoli cap a l’inferior del filtre, sota d’aquesta cal posar-hi una grava més grossa amb el mateix objectiu respecte la sorra anterior i així progressivament fins a una grava suficientment gran perquè l’aigua s’hi pugui moure lliurement.

Granulometria utilitzada.

· El funcionament del filtre és molt senzill. L’aigua entra per la part superior amb una alçada constant, i atravessa el filtre de manera vertical gràcies a la diferència de cota entre l’entrada i la sortida.
· La majoria de material filtrat es diposita directament a la superfície, o als primers 10 cm.
· Al cap d’uns 15 dies de funcionament hi apareix una capa biològica als 2 primers cm del filtre, aquesta capa és capaç d’eliminar al voltant d’un 90% dels patògens presents a l’aigua. La capa anirà creixent amb el temps de manera que l’aigua cada vegada sortirà amb més qualitat però alhora la capacitat de filtració del filtre (m3/dia) anirà disminuint, per tant en un cert moment serà necessari procedir a la neteja de la biopel·lícula per tal de que el filtre pugui tornar a produïr la quantitat d’aigua desitjada.
· La carrera del filtre (temps entre neteja) pot variar segons les condicions però acostuma a situar-se entre els 2 i 4 mesos d’operació. La neteja es pot dur a terme de manera totalment manual, només cal buidar el filtre, deixar que s’assequi la capa superior i retirar la capa biològica que semblarà una crosta. Un cop fet cal posar-lo en funcionament i esperar altra vegada 15 dies per tal de que la biopel·lícula torni a aparèixer.
· Degut a aquest manteniment i a l’espera necessària pel desenvolupmanet de la capa biològica sempre és recomenable disposar de dos filtres en paral·lel, de manera que mentre un es troba en ús, l’altre pot estar en període de manteniment.
· Un filtre amb una capa biològica desenvolupada i funcionant correctament filtra entre 5 i 10 m3/(dia·m2).
· És molt recomenable disposar d’una bona sedimentació o filtratge ràpid previ per tal d’evitar que el filtre se saturi massa d’hora.

L’Hugo recollint mostres d’aigua.


Aquesta setmana s’ha pogut fer una demostració del filtre al comité d’aigua i als membres més interessats de la comunitat, han sortit prou contents, algú fins i tot comentava que se’n volia fer un per a casa. El meeting ha consistit en una explicació semblant a la proporcionada anteriorment acompanyada d’una visió en directe del filtre i una prova que ells mateixos han volgut fer tirant tota mena d’argila barrejada amb aigua al filtre i evaluant si sortia clara. La demostració com s’ha comentat ha estat exitosa. A més s’ha volgut remarcar i fer entendre que la principal font de contaminació de l’aigua (i la més perillosa) no és l’argila o matèria en suspensió, sinó contaminació per bactèries i virus que s’hi pot trobar.

Meeting del filtre.

Demostració del filtre.

El poble està dividit en molts “wards” (barris), n’hi ha fins a 9 diferents. A la zona central (la resta estan dispersos per les muntanyes) hi ha tres wards, el ward 2 que consiteix en el carrer principal arribant fins a Balmandir i la presó, el ward 4 bàsicament de caràcter residencial i el ward 5, corresponent a la part superior del poble on hi ha l’Army Camp. Cada ward té el seu propi comité d’aigua i la seva propia línia de distribució. Sí...  infinites línies de distribució i tractament en un poble de menys de 2000 habitants.... La línea del ward 2 a més de residències dóna abastament a tota mena de serveis com l’hospital, la presó, l’orfenat, oficines, escoles, fonts públiques... aquesta línia és la que es va visitar la setmana passada i la que ofereix una problemàtica més clara amb el tema de l’aigua (aigua de riu contaminada amb matèria fecal i matèria en suspensió, filtre mal configurat, mala organització...)

Aquesta setmana s’ha visitat la línia de distribució del ward 4, l’aigua prové de manantials de muntanya, les analítiques de patògens de l’any passat van ser negatives i tot fa pensar que continua sent així. A més els membres del comité d’aigua d’aquest ward, a diferència del ward 2, es mostren confiats en la qualitat de l’aigua i en el seu sistema de distribució i manteniment. Aparentment sembla tot en ordre i cap millora que s’hi pogués fer modificaria, a priori, substancialment la qualitat de l’aigua.

Línies del ward 4.


La pregunta que ens fem és si és possible abastar els dos wards amb la font de subministrament del ward 4, hi ha força divisió d’opinions entre les persones del poble involucrades. I a més queda el dubte de si seríem capaços de posar d’acord dos wards amb un funcionament tant diferent i on a més hi és present una jerarquització de castes i classes entre els dos wards.

Dijous nit vam conèixer per casualitat el gerent de la presó i hi vam estar parlant, i explicant el projecte. Li vam comentar que necessitavem molta mà d’obra per construir el sistema i va oferir la seva ajuda en aquest apartat, proporcionant presos per fer treball fisíc.

Per altra banda ens estem involucrant en tasques dins de l’orfenat: instal·lació de nous calentadors solars d’aigua, trasllat dels abocadors d’escombraries inorgàniques a un lloc més adequat, nous abocadors per poder compostar la matèria orgànica i produïr adob, etc.

Això és tot de moment! La setmana que ve més!

20/07/2013
Eduard Garcia Adroguer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada